Pages

Sunday, April 4, 2010

Ubat Cirit-Birit Mengandungi Gelatin Babi

MasyaAllah.. Aku terkejut bila membaca berita hari ini dimana ada sebuah hosiptal swasta di Hulu Klang yang menjual ubat cirit birit yang mengandungi gelatin babi.. Macam² yang boleh berlaku sekarang.. Berikut adalah
antara petikan berita yang saya ambil daripada kosmo online
Sebuah cawangan hospital swasta di Hulu Klang dekat sini didakwa menjual ubat cirit-birit mengandungi gelatin babi.Seorang ahli perniagaan, Datuk Mohd. Hanafiah Omar, 65, berkata, ubat itu diberi kepadanya selepas beliau ke hospital tersebut pada 29 Mac lalu kerana mengalami cirit-birit.
Kalau orang Non muslim yang dapat ubat tu tak apa juga tapi macam mana pula dengan orang yang muslim? Pendapat aku lah,seharusnya ubat yang seperti ini tidak boleh dikeluarkan langsung di malaysia kerana kebanyakan penduduk di malaysia adalah beragama islam.. Kita saling menjaga sensetiviti sesama kaum.. barulah boleh hidup dalam aman dan damai.. ahakzz.. Nasihat aku kepada orang yang beragama islam biarlah korang pergi ke klinik orang melayu.. So, xda lah terjadi perkara mcm nie..chewah..

11 comments:

akhatam said...

Wah Wah Wah... Kurang ajar tu yang buat...
Salam kenal ajah

BRI Jakarta Veteran said...

benar sekali sahabat, harus saling menghormati dan menjaga toleransi. Salam

kak ina kl said...

salam.hemmmmm teruk tullah hospital ni..boleh buat aduan ni..

+akufobia+ said...

macam klinik melayu tak jual benda ni.selalunya benda ni la murah.sebab tu bersepah.

ASaDa RyutaRo said...

woOo.. susah gak camni.. kena hati2 gak la nak dapatkan ubat ni.. huuu~

defchania said...

kunjung balik sob..

defchania said...

salam kenal...

parkbhuthe said...

hehhehe dasat gak..tapi kan mmg ada certain ubat yg non halal and sllu nye medical practicers akan seabis boleh elak gune produk non halal pada muslim..

aku macam ase yg dokter tu tak gtau kot kat pakcik tu yg ubat tu ada non halal punye brg..

kalo ikut darurat n kesihatan,certain non halal leh jadi harus kan...

Salon Oyah said...

For non-Moslem hospitals, they don't care if the medicine is 'Halal' or not... it's quite difficult to pick from thousands of them... I think it depends on the physician who make the recipe... doesn't it?

shameel Iskandar said...

hak kita sebagai pengguna islam sering dipermainkan. Kita kena bangkit bersuara demi islam tercinta.

salam kenal dari saya

bungjamil said...

kasus seperti ini mestinya dijadikan pemicu bg umat Islam ut memperdalam kemampuannya dalam bidang kedokteran dan farmasi sehingga mampu memproduksi obat-obatan dari bahan yg halal.

Menghujat bukanlah sebuah solusi yg tepat.

Related Posts with Thumbnails