Pages

Wednesday, April 14, 2010

Bayi.. Selamatlah Dirimu


Assalamualaikum salam sejahtera sebagai pembuka kata,Mohon maaf andai terkasar bicara..Almaklumlah aku hanya insan biasa.. tersilap kata mohon maaflah..Kalau ada yang berkata bosan lah brader.. xde isu lain ke?Asyik² lu buka isu kes buang bayi..asyik² buang bayi..  La elamakk… ni isu baik punya.. Sebab apa,orang sekarang tak macam orang brader.. kalau orang dulu² orang takut dengan hantu,sekarang nie orang takut dengan orang.. pasal apa orang sekarang dah tak macam orang dah..lebih dasyat dari hantu..hantu reti nak sayangkan anak sendiri .. dan aku tak pernah terbaca kes hantu buang bayi nie…Tapi sekarang kes² buang bayi nie dah macam satu trend.. lepas buat bayi and then bayi tu lahir campak je memana pun.. LOrrr.. Ni terpengaruh dengan pepatah Hidup Biar Sedap ke hape nie.. sedap mendanye.. hancus bro…

Sedih Tengok gambar nie..

Bila aku baca berita and tengok dalam Tv pasal bayi yang dijumpai baru² ini ,rasa nak menitis airmata pun ada.. sayu hiba sedih pilu dan sama waktu dengannya..Kalau dah tak nak kan bayi tu,lahirkan and berilah dia peluang untuk hidup.. Beri pada orang yang nak kan bayi tu..Mudah-mudahan kuranglah dosa tu sikit.. Setiap hari kita diajar untuk melakukan perkara² yang baik.. tapi itulah hakikatnya, kita terleka dengan hasutan syaitan.. Mungkin ada yang tak senang dengan entry aku kali ini.. mungkin ada yang cakap “peduli!! Lu siapa nak tegur².. Kubur masing²..kalau masuk neraka ramai² xpa juga..cakap pasal dosa and pahala macam Lu tu baik sangat.. Poyo je..” hekk eleh...Takbur nampak.."Kalau masuk neraka ramai² tak apa juga".. Yupp..memang betul pun apa korang cakap.. Kita bukan kenal pun,tapi ini Cuma luahan rasa hati,aku bukan mention sesiapa pun..Cuma sekadar renungan kita bersama.. Kalau you all rasa apa yang wa cakap nie you all boleh terima,Thanks a lot.. kalau tak gua tak paksa you all nak terima ke tak..Up To You…

 Ada banyak lagi gambar pasal kes buang bayi nie sebenarnya...

Guys.. Minta maaf dengan teguran aku  yang agak kasar sikit..aku tahu para pembaca nie semuanya baik² belaka.. tak buat perkara mcm nie.. aku  harapkan you all tak tersilap langkah.. Jangan buat perkara ikut suka,risiko impak belakang cerita.. Bagi brader² yang hensem macho yang gua hormati di luar sana tu,sayangilah awek² seadanya.. kalau berbudi jangan harapkan cinta.. tolong dengan ikhlas.. bagi awek² yg gua sayangi pula,jangan kerana budi tergadai body.. Sebelum nie gua dah post pun artikel “Jangan Serah” and gua harapkan boleh membantu korang walaupun sedikit..Gua minta maaf bebanyak ye..
Assalamualaikum…

**Sedih Tengok bayi dalam tong sampah..

22 comments:

Aini said...

mintak kita di jauhkan dari semua ni... Jgn bertuhankan hawa nafsu

Athirah Ibrahim said...

jangan risau der. wa boleh sajek terima entri lu ni. kita kan harus saling memperingati.

point terakhir tu memang wa setuju. especially perempuan. jgn senang2 serahkan body anda. kalau so-called boyperen anda benar2 cintakan anda, dia tak akan ukur cinta anda dengan hanya serahkan body anda. okayh. mari kita bersama sama jaga maruah kaum wanita. hiks =)

blogermanz said...

thanks lah athirah.. lu best lah.. :D

Chaon Cornerz said...

manusia akhir zaman..

yanmie said...

Ya Allah dah tak sanggup dah lagi rasanya tengok gambar2 mcm nie :( sedih sgt! kita yg tgk mcm nie meraung tengok, yang buang sedap je! adoii apa nak jadilah dunia, buang bayi dah macam buang sampah..bersepah2 skrg kes mcm nie...huhu

mizzura said...

ish..tak sanggup nak tengokk...sampai hati betul diorang kan..kalaulah bayi ini boleh berkata-kata..T_T

ιηα'ѕ corner said...

penat jer usung perut ke hulu ke hilir!:(

mimi said...

Dunia sudah semakin tua..~~~
Insan yang tak berdosa jadi mangsa~~~
Ya ALLAH....ampunilah dosa ku~~~
bukakanlah hati mereka untuk kau meniupkan hidayah -MU....Amin yarobbal alamin...

FyZa said...

alolo kucink 2 comeynya..

erm..sedey sgt tgk bayi2 yg x b'dosa nie dbuang mcm 2 ja..x takut ke mereka dgn blsan d akhrat nti? moga mereka dberi ptunjuk...

+++uchi+++ said...

ku x sangup tengok kalau baby jadi macam nie..sedih je...xde perikemanusiaan langsung..sangup dorang buat macam nie...walau x terima balasan kat dunia..kat akhirat akan dapat hukuman yang setimpal..baby nie semua x bersalah

qdine said...

Zaman jahilliah membuang bayi, bunuh hanya bayi perempuan aje kerana menjatuhkan maruah. Tapi zaman mutakhir ini di negeriku tercinta, bukan saja dibunuhnya bayi. Tapi dibakarnya bayi, diberi anjing makan, dibiarkan mati di tempat-tempat sampah. Bertaubatlah kepada mereka yang telah terlanjur,dan jangan cuba lakukan perkara sebegini kepada yg ingin nak cuba. Sebelum tibanya bala yang amat dasyat menimpa kita. Ikutilah ajaran Islam yang mulia yang telah dibawa oleh Nabi Muhammad SAW....

RaMa2UnGU said...

kesian tgk baby kene buang merata2..heran betul ngan org yg tak berperikemanusiaan ni..

kalau tak nak anak, jgn buat anak..!!!
haisshhh

LUVLYDIYANA said...

tiada perikemanusiaan.damn!i hate!

baina said...

entahlah nk kata apa..
xtau la spesis per diaorg nie..saya sbg ibu tgk anak menangis pun xsmpai ati nie diarg buang anak sesuka ait..msti masa buang bdk tu nais lapar..sampai jer ati buang cam buang smapah..masa buat xingt,dh ada buang2 gitu jer..fikirla sblum buat cz dh byk sgt cnth..tu manusia mudah lupa..taubatla sblum Allah bg azab..

fiezah91 said...

menangis jap baca.. sian kat bayi tu.. memang kejam orang yang buang bayi tu.. sesuka hati je buang.. rasanya binatang lagi x buang anak.. ni manusia yang ada akal fikiran sanggup nak buang anak.. dah buat satu dosa.. ni tambah lagi satu dosa dengan buang bayi tu.. isk

TUKANG KATA said...

semuanya bermula dari pendidikan..

kalau baiti jannti(rumahku syurgaku) menjadi asas kekeluargaan,i.Allah..takkan berlaku kes2 sebegini..

MiSs TOrA said...

sedeynye tgk baby2 tu..kesian tak pasal2 jd mangsa manusia behati itam..minta2 la d jauhkn benda2 mcm ni dan minta2 jgk la kes buang bayi ni dpt d hentikan..

Syafiq Kadiran said...

dorang sume ni mmg terok dari binatang...
da xtaw nak cakap pe lg...
tgu je la pe 'ko' nak jawab nnt...

zairie said...

mengapalah manusia sekarang makin bodoh....

Cebu City Blog said...

OMG.. the baby looks so innocent.. i cant believe people still do this.. tsk 2x

Steward said...

Alahai, Siapa la sanggup buang bayi ni... Sudah pun buat dosa berzina, siap membuang bayi yang tidak berdosa lagi nih.. Hampa betul dengan sikap dorang nih.

Yied said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts with Thumbnails